Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ubuntu πως να κάνουμε reset το password του user

Πρώτα πρέπει να κάνουμε reboot και να μπούμε σε recovery mode.

Εάν έχουμε έναν  single-boot Η/Υ (το Ubuntu είναι το μόνο λειτουργικό στον Η/Υ), για να ανοίξει το boot menu κρατάμε πατημένο το Shift key κατά τη διάρκεια της εκκίνησης .


Εάν έχουμε dual-boot Η/Υ (Ubuntu και  Windows,η Mac OS X ),το boot menu θα εμφανιστεί χωρίς να χρειάζεται να κρατάμε πατημένο το Shift key.


Από το boot menu,διαλέγουμε  recovery mode.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκίνησης σε  recovery mode επιλέγουμε από την λίστα  Drop to root shell prompt option



Ο root account είναι ο  ultimate administrator και μπορείς να κάνεις τα πάντα στο Ubuntu για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

Στο  root shell prompt, εφόσον έχουμε ξεχάσει και το username πληκτρολογήστε:

ls /home

Θα δούμε μια λίστα με τους χρήστες από την οποία θα διαλέξουμε για ποιον χρήστη θέλουμε να κάνουμε reset το password .Για να γίνει το reset στον κωδικό πληκτρολογήστε:

passwd username

Το username είναι το username που θέλουμε να κάνουμε  reset.

Θα μας ζητήσει τον νέο κωδικό ,όταν πληκτρολογήσουμε τον νέο κωδικό θα πάρουμε το μήνυμα  no visual response acknowledging your typing.  Απλά πληκτρολογήστε τον κωδικό και ξαναδώστε τον κωδικό ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία .

Ο κωδικός έχει αλλάξει

πληκτρολογήστε
exit


έχουμε επιστρέψει  στο recovery menu , επιλέγουμε resume normal boot και έχουμε τελειώσει την διαδικασία αλλαγής του κωδικού.

Emergency Reset:

Εάν έχουμε ορίσει στο Grub boot menu χρόνο 0 sec,και δεν μπορούμε να διαλέξουμε το recovery mode τότε πρέπει να γίνει reset του κωδικού με live CD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου